Tillbaka

Två sorters julgodis!

Vad säger jul om inte julgodis? Men ibland vill man ha något mer än Aladdinasken att bjuda på. Varför inte göra eget godis? Oavsett om du är mer traditionell eller sugen på något nyttigt så finns det något för dig. Vi vill tipsa om två favoriter att mumsa på i julmörkret.

Klassisk knäck

Tre ingredienser är allt som behövs för detta klassiska julgodis.

Du behöver:

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde

Gör såhär:

  1. Placera ut knäckformar på en bricka. Receptet räcker till ungefär 50 st.
  2. Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull, låt smeten koka tills den når ca 125 grader (beroende på vilken konsistens man önskar). Använd en kökstermometer för att se när knäcken har rätt temperatur.
  3. Ta av kastrullen från värmen, häll upp lite i taget av smeten i ett mått och använd detta för att fylla formarna.
  4. Låt stelna
  5. Färdigt för servering!

 

Chokladdoppade druvor

Ett gott och hälsosamt alternativ är dessa chokladdoppade vindruvor. De funkar perfekt med lite krossade polkagrisar eller mandel strött över. Ett plus är att det bara krävs tre ingredienser.

Du behöver:

  • 50 st vindruvor
  • 100 g mörk bakchoklad
  • Valfri topping

Såhär gör du:

  1. Skölj av drivorna och låt dem torka.
  2. Krossa ditt val av topping i en mortel (t.ex. polkagris, mandel).
  3. Bryt upp chokladen i mindre bitar, placera i en skål och smält sedan i ett vattenbad.
  4. Doppa druvorna i den smälta chokladen och placera ut på ett bakplåtspapper.
  5. Strö över toppingen och låt chokladen stelna, förvara sedan druvorna i kylen innan servering.

 

grapes-1792214_1280