Jannikas tankar om Fixfabriken

Som arkitekt och landskapsgestaltare på What! arkitektur har Jannika Wirstad varit med från starten i arbetet med Fixfabriken och sett det växa från en idé om en ny stadsdel till ett fullskaligt projekt. Projektet betyder särskilt mycket för henne för att hon som barn ofta varit i Kungsladugård och senare som vuxen även flyttat dit.

Vad betyder Fixfabriken för dig?
Jag minns hur jag gick till Plaskis och fiskaffären med min farmor och farfar när jag var liten. Därför betyder det här området mycket för mig. Idag bor jag i Kungsladugård, så jag har fortfarande ett starkt personligt band till platsen. Jag är glad att jag får vara med och bevara det som är unikt med Majorna samtidigt som vi bygger nya kvarter och låter fler få ta del av den här härliga stadsdelen!

Vad är din roll i Fixfabriken?
Jag har varit med i projektet från början, varit med från att det togs fram ett planprogram fram till idag då jag är med och planerar hela bostadskvarter tillsammans med HSB och Balder. I projektet har jag varit delaktig i det mesta och i min roll är jag med och ser på projektet som en helhet i alltifrån detaljplanen och faktiska byggnader ner till detaljnivå och växterna i utomhusmiljöerna i kvarteret – och det är både givande och roligt.

Just nu är jag också med och arbetar med en skola och ett äldreboende, som kommer att placeras i en byggnad i kanten av Sannaparken. Det blir fint med grönområden precis utanför fönstret till både skolan och äldreboendet. Och så kommer yngre och äldre att spendera dagarna i samma hus – det är fler än jag som är nyfikna på hur detta kan berika vardagen för både eleverna och de boende på äldreboendet.

Vad är unikt med Fixfabriken?
Eftersom jag bor i Kungsladugård vet jag vilken kvalitet det är att ha nära både till vattnet, naturen och centrum. Så ja, läget är det absolut bästa med Fixfabriken! Och det vi gör nu är att bygga ihop Klippan, Sandarna och Kungsladugård. Fixfabriken är den pusselbit som länkar ihop tre fina bostadsområden, och som kommer att öppna upp stadsdelen och göra det enklare för alla som bor i området att röra sig friare ner mot vattnet och ta del av områdets strövområden. Tidigt i arbetet med projektet såg vi till att ha många dialogmöten, så att vi fick höra vad allmänheten tänker och tycker och de vi pratat med tycker att det är roligt att det händer någonting i det här området och att vi utvecklar stadsdelen.

Du som själv bor i närheten av Fixfabriken – vad har du för tips för de som kommer att bli dina grannar i framtiden?
Jag och min familj cyklar ofta ner till Klippan på vardagar för att bara titta på solnedgången och njuta av havet och naturen – det rekommenderar jag verkligen, och längre bort mot Tångudden kan vi ta ett kvällsdopp – det är härligt! Ett annat tips är att sen hoppa på cykeln och upptäcka hur nära det är till allt i resten av staden. Jag kan cykla i princip vart som helst i stan och behöver inte ha någon bil och det är en stor frihet!

Jannika tillsammans med teamet på What! Arkitektur.

Läs också